FORMULASI LULUR BODY SCRUB BERAS KETAN HITAM (ORYZA SATIVA VAR. GLUTINOSA) DENGAN PERPADUAN YOGURT SEBAGAI ZAT AKTIF

Authors

  • Shelly Dwi Agata Poltekkes Kemenkes Malang
  • Lukky Jayadi Poltekkes Kemenkes Malang

DOI:

https://doi.org/10.33759/jrki.v4i3.293

Keywords:

Body Scrub, Black Glutinous Rice, Yogurt

Abstract

Scrub is a cosmetic preparation for skin care that functions as an abrasive in the form of scurb granules that can remove dead skin cells from the epidermis. The scrub used in this study was derived from black glutinous rice (Oryza Sativa Var. Glutinosa) which contains antioxidant components and can help activate vitamin B1 which helps maintain healthy skin and helps skin look brighter. In addition, the components of the active substance are also needed. Yogurt was chosen as the active ingredient of the preparation because it has Alpha Hydroxy Acid (AHA) which can help the exfoliation process and help remove dead skin cells and increase the skin's natural moisture factor. The purpose of making body scrub preparations using yogurt as an active substance with varying concentrations of 0%, 5%, 10% and 15%. This research was conducted experimentally. The physical quality test of the preparation includes organoleptic test, homogeneity test, pH test, adhesion test, dispersibility test, stability test, and emulsion type test. The results show that the preparations made meet the physical evaluation of the scrub preparations meet the quality requirements, meet the organoleptic quality evaluation, namely the formulation of the scrub preparations F0, F1, F2, and F3 with semi-solid texture, purplish gray color with a mixture of black glutinous rice and yogurt. Each preparation is homogeneous. Emulsion type o/w. pH ranged from 7, 45 - 6, 74. It complies with the quality requirements of the spreadability test and has good emulsion stability. The conclusion of this study is that the F3 formulation with the addition of 15% yogurt has the best physical quality in the organoleptic test, homogeneity test, pH test, dispersibility test, stability test, and emulsion type test.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Achroni, K. (2012). Semua Rahasia Kulit Cantik dan Sehat Ada di Sini. Jogjakarta: Javalitera. Hal, 13-17

Anindita, A. H., & AF, S. M. (2017). Formulasi masker alami berbahan dasar rumput laut dan cokelat mengurangi keriput dan bintik noda pada kulit wajah. Care: Jurnal Ilmiah Ilmu Kesehatan, 5(2), 205-219.

Arbarini, A. (2015). Pengaruh penambahan ekstrak rimpang kencur pada tepung beras terhadap sifat fisik kosmetik lulur tradisional. Jurnal Tata Rias, 4(02).

Daswi, H. S. (2020). Formulasi Sediaan Lulur Krim yang Mengandung Tepung Jintan Hitam dengan Variasi Konsnetrasi Trietanolamin. Media Farmasi p.issn 0216-2083 e.issn 2622-0962 Vol. XVI No.1. Poltekkes Kemenkes Makasar.

Engelina, N. G. (2013). Optimasi Krim Sarang Burung Walet Putih (Aerodramus fuciphagus) Tipe M/A dengan Variasi Emulgator sebagai Pencerah Kulit Menggunakan Simplex Lattice Design. Jurnal Mahasiswa Farmasi Fakultas Kedokteran UNTAN, 1(1).

Hakim, Z. R., Meliana, D., & Utami, P. I. (2020). Formulasi dan Uji Sifat Fisik Sediaan Lulur Krim dari Ekstrak Etanol Daun Sirsak (Annona muricata L.) serta Penentuan Aktivitas Antioksidannya. Jurnal Sains Farmasi & Klinis, 7(2), 135-142.

Hamzah, Z., Arif, M., & Nisa, C. (2019). Analisis Komparasi Strategi Pemasaran Dalam Transaksi Jual Beli Online Dan Offline Pada Hijab (STUDI Kasus: Mahasiswa Universitas Islam Riau). Syarikat: Jurnal Rumpun Ekonomi Syariah, 2(1), 16-26.

Hidayat, D. D., & Azizah, N. (2020). Uji Stabilitas Sediaan Lulur Krim Ubi Jalar Ungu (Ipomoea Batatas L.) Dengan Penambahan Yogurt Sebagai Antioksidan. Herbapharma: Journal of Herb Farmacological, 2(2), 63-70.

Husna, N. E. (2013). Kandungan Antosianin dan Aktivitas Antioksidan Ubi Jalar Ungu Segar dan Produk Olahannya. Jurnal Agritech, 33 (3): 296-302.

Isfianti, (2018). Pemanfaatan limbah kulit buah jeruk nipis (Citrus aurantifolia) dan daun kelor (Moringa oleifera Lamk) untuk pembuatan lulur tradisional sebagai alternatif “Green Cosmetics”. Jurnal Tata Rias, 7(2).

Lestari, Uce. (2017). Formulasi dan Uji Sifat Fisik Lulur Body Scrub Arang Aktif Dari Cangkang Sawit (Elaeis Guineensis Jacg) Sebagai Detoksifikasi. Fakultas Sains dan Teknologi Universitas Jambi. Jurnal Sains dan Teknologi Farmasi Vol. 19 Suplemen 1.

Ningsi, S. F. (2015). Formulasi Sediaan Lulur Krim Ampas Kedelai Putih dan Ampas Kopi Arabika. Jurnal farmasi UIN Alauddin Makassar. 3(1), 1–4.

Notoatmodjo, S. (2010). Metodologi Penelitian Kesehatan. Jakarta: Rineka Cipta
Pramuditha, N. (2016). Uji Stabilitas Fisik lulur Krim Dari Ampas Kelapa (Cocos nucifera L.) Dengan Menggunakan Emulgator Anionik Dan Nonionik. Viva Medika, Edisi Khusus, Seri 2.

Sirait, N. (2018). Formulasi dan Evaluasi Krim Lulur Menggunakan Minyak Sawit Merah dan Arang Aktif dari Cangkang Sawit Sebagai Eksfolian. Medan: Universitas Medan.

Suprio. (2017). Pemanfaatan Beras Ketan Hitam (Oryza sativa L. Indica) Dan Madu Sebagai Bahan Dasar Pembuatan Lotion Gel. Media Farmasi, Vol. XIII. No. 2.

Ulaen, Selfie P.J, Banne, Suatan & Ririn . (2012). Pembuatan Salep Anti Jerawat dari Ekstrak Rimpang Temulawak (Curcuma xanthorrhiza Roxb.). Jurnal Ilmiah Farmasi, 3(2), 45-49.

Young, A. (1972). Practical Cosmetic Science. London: Mills And Boon Limited.

Zuliyana, D., Santoso, H., & Syauqi, A. (2021). Pengaruh Herbal Temu Ireng (Curcuma aerugenosa) Dan Beras Ketan (Oryza sativa glutinosa) Sebagai Lulur Kulit Pada Wanita. Jurnal SAINS ALAMI (Known Nature), 3(2).

Downloads

Published

2022-09-30

How to Cite

FORMULASI LULUR BODY SCRUB BERAS KETAN HITAM (ORYZA SATIVA VAR. GLUTINOSA) DENGAN PERPADUAN YOGURT SEBAGAI ZAT AKTIF. (2022). Jurnal Riset Kefarmasian Indonesia, 4(3), 332-352. https://doi.org/10.33759/jrki.v4i3.293