FORMULASI DETERJEN RAMAH LINGKUNGAN DENGAN SERBUK SIMPLISIA DAUN WARU (Hibiscus tilliaceus L.) DAN BUAH LERAK (Sapindus rarak DC.) SEBAGAI SURFAKTAN
DOI:
https://doi.org/10.33759/jrki.v5i1.346Keywords:
Waru Leaf, Lerak Fruit, DetergentAbstract
The purpose of this study was to develop an environmentally friendly detergent formula containing simplicial powder of hibiscus leaf (Hisbiscus tiliaceus L.) and lerak fruit (Sapindus rerak DC.) and combined with biodegradable surfactants (Decyl Glucoside and Lauryl Glucoside) so that they are easy to biodegrade. The research method includes making liquid detergent using three formulas, namely F I, F II, and F III with variations in the concentration of hibiscus leaf and lerak fruit simplicial powder used. Physical characteristic test of liquid detergent according to the quality requirements of SNI SNI 06-4075-1996 includes organoleptic, pH, foam stability test, and contamination analysis by determining the total plate number (ALT). Based on the results of this study, the three detergent formulas have physical characteristics according to the quality requirements of SNI
Downloads
References
Maulidah, M. (2015). Studi adsorpsi ABS (Alkyl Benzene Sulphonate) dari limbah rumah tangga Desa Ngadirgo menggunakan arang tempurung kelapa (coconut shells) (Doctoral dissertation, UIN Walisongo )
Rachmawati, P. A. (2018). Biodegradable Detergen Dari Saponin Daun Waru Dan Ekstraksi Bunga Tanjung. Indonesian Chemistry and Application Journal, 2(2), 1-4
Budiman, I. (2012). Pembuatan Tablet Detergen Effervescent Dari Lerak (Sapindus rarak) Sebagai Solusi Alternatif Permasalahan Limbah Domestik. Students e-Journal, 1(1), 39
Muttafaq, M. F., Prasetyo, M. A., & Radianto, D. O. (2020, March). Perbandingan buah lerak (Sapindus rarak De Candole) dengan daun waru (Hibiscius tiliaceus) dalam mempertahankan warna pada kain batik. In Prosiding Seminar Nasional Pendidikan Biologi
Febriani, A., & Andiani, D. (2020). Formulasi Detergen Cair yang Mengandung Ekstrak Daun Kembang Sepatu (Hibiscus rosa-sinensis L.). Sainstech Farma, 13(2), 107-112
Lusiana, K., Soejipto, H., & Hastuti, D. K. (2013). Aktivitas Antibakteri Dan Kandungan Fitokimia Ekstrak Daun Waru Lengis (Hibiscus tiliaceus L.) Sebagai Bahan Dasar Pembuatan Sampo. Surakarta: Universitas Kristen Satya Wacana
Khoiriyah, M., Chuzaemi, S., & Sudarwati, H. (2016). Effect Of Flour And Papaya Leaf Extract (Carica papaya L.) Addition To Feed On Gas Production, Digestibility And Energy Values In Vitro. Jurnal Ternak Tropika Vol. 17 No. 74-85, 79-80
Rachman, A., Wardatun, S., & Weandarlina, I. Y. (2018). Isolasi Dan Identifikasi Senyawa Saponin Ekstrak Metanol Daun Binahong (Anredera cordifolia (Ten.) Steenis). Bogor: Universitas Pakuan
Iskandar, R. (2014). Prospek Lerak Tanaman Industri Pengganti Sabun. Pustaka baru press. Yogyakarta.
Nurrosyidah, I. H., Asri, M., & Alfian, F. M. (2019). Uji Stabilitas Fisik Sediaan Sabun Padat Ekstrak Rimpang Temugiring (Curcuma heyneana Valeton & Zijp). PHARMACY: Jurnal Farmasi Indonesia (Pharmaceutical Journal of Indonesia), 16(2), 209-215.