FERMENTASI BIJI BUAH NANGKA (Artocarpus heterophyllus Lam.) MENGHASILKAN ETANOL OLEH Saccharomyces cerevisiae DENGAN ANALISA KROMATOGRAFI GAS (GC)

Authors

  • Ana Fitriani Jurusan Kimia Fakultas Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam, Universitas Mulawarman
  • Rudi Kartika Jurusan Kimia Fakultas Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam, Universitas Mulawarman
  • Erwin Akkas Jurusan Kimia Fakultas Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam, Universitas Mulawarman

DOI:

https://doi.org/10.33759/df0qqc47

Keywords:

Bioethanol, Jackfruit Seed (Artocarpus heterophyllus Lam.), Tofu Dregs, Fermentation.

Abstract

Research of bioethanol production from jackfruit seeds through fermentation using saccharomyces cerevisiae with the addition of tofu waste as nutrition source of microorganism. the aims of this research to determine the concentration of bioethanol that has been produced with the variation of concentration of tofu waste nutrients and variation of fermentation time. the hydrolysis process through enzymatic uses alfa-amylase on liquefaction process and glucoamylase on saccharification process. the fermentation process used Saccharomyces cerevisiae and tofu waste as a source of nutrition. variation of fermentation time 6, 8 and 10 days and variation of tofu waste nutrients concentration 0,75%; 1,5% and 2,25% (w/v). Ethanol content was obtained by gas chromatography analysis, the result showed the highest concentration of bioethanol obtained at the addition of tofu waste nutrients was 1,5% (w/v) and fermentation time for 10 days with bioethanol concentration obtained at 65,72%.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Arlianti, L. (2018). Bioetanol Sebagai Sumber Green Energy Alternatif yang Potensial Di Indonesia. Jurnal Keilmuan dan Aplikasi Teknik UNISTEK, 5(1), 16-22.

Ba’diyah, U., & Yustinah, Y. (2012). Pembuatan Etanol Dari Biji Nangka Dengan Variabel Massa Pati. Jurnal Konversi, 1(2).

Fadilah, U., Wijaya, I. M. M., & Antara, N. S. (2018). Studi Pengaruh Ph Awal Media dan Lama Fermentasi Pada Proses Produksi Etanol Dari Hidrolisat Tepung Biji Nangka Dengan Menggunakan Saccharomycess Cerevisiae. Jurnal Rekayasa dan Manajemen Agroindustri, 6(2), 92-102.

Fitriani, A., Erwin & Rudi, K. (2021). Produksi Bioethanol Dari Biji Buah Nangka (Artocarpus Heterophyllus Lam.) Secara Hidrolisis Enzimatis Dengan Penambahan Ampas Tahu Sebagai Nutrisi Pada Fermentasi Mengunakan Mikroba Saccaromyces cerevisiae. In Prosiding Seminar Nasional Kimia (pp. 1-6).

Kartika, R., Sukanadi, I. P., Prasetya, A. S., & Irawan, D. 2019. Utilization Tofu Dregs as a Source of Nitrogen in Fermentation of Tuber Ganyong (Canna edulis Kerr.) by Saccharomyces cerevisiae. International Journal of Scientific & Technology Research, 8(8), 1054 – 1057

Lubena, L., Imelda, D., & Firdaus, F. E. (2021). Artikel Jurnal-Pemanfatan Air Cucian Beras Untuk Pembuatan Biethanol Melalui Proses Hidrolisis Dan Fermentasi. Teknobiz: Jurnal Ilmiah Program Studi Magister Teknik Mesin, 11(3), 206-209.

Muin, R., Lestari, D., & Sari, T. W. (2015). Pengaruh Konsentrasi Asam Sulfat Dan Waktu Fermentasi Terhadap Kadar Bioetanol Yang Dihasilkan Dari Biji Alpukat. Jurnal Teknik Kimia, 20(4).

Murtiningrum, M., & Firdaus, A. (2016). Perkembangan Biodiesel di Indonesia Tinjauan Atas Kondisi Saat Ini, Teknologi Produksi & Analisis Prospektif. Penelitian dan Aplikasi Sistem dan Teknik Industri, 9(1), 182836.

Okawanti, R. V., Astuti, W. dan Kartika, R. 2020. The Ethanol Making Out Of Cempedak Seeds (Artocarpus Champedan) With Tofu Dregs Addition As Fermentation Nutrition. International Journal of Scientific & Technology Research: Vol 9, No 02, 623 - 625

Pertiwi, D. dan Widyaningrum T. 2022. Pengaruh Rasio Crude Enzim Aspergillus niger dan Trichoderma reesei terhadap Kadar Gula dan Bioetanol Hasil Fermentasi Kulit Buah Nangka (Artocarpus heterophyllus Lamk.). Metamorfosa: Journal of Biological Science, 9(2), 390 – 396

Rohpanae, G., & Hadi, V. (2020). Pembuatan Bioetanol Dari Kulit Petai (Parkia Speciosa Hassk) Menggunakan Metode Hidrolisis Asam Dan Fermentasi Saccharomyces Cerevisiae. TEKNOSAINS: Jurnal Sains, Teknologi Dan Informatika, 7(2), 119-128.

Zely, F. D. (2014). Pengaruh Waktu dan Kadar Saccharomyces cerevisiae Terhadap Produksi Etanol dari Serabut Kelapa pada Proses Sakarifikasi dan Fermentasi Simultan dengan Enzim Selulase. Studi Pendidikan Kimia Universitas Bengkulu.

Downloads

Published

2023-09-30

How to Cite

FERMENTASI BIJI BUAH NANGKA (Artocarpus heterophyllus Lam.) MENGHASILKAN ETANOL OLEH Saccharomyces cerevisiae DENGAN ANALISA KROMATOGRAFI GAS (GC). (2023). Jurnal Riset Kefarmasian Indonesia, 5(3), 487-497. https://doi.org/10.33759/df0qqc47