PERBEDAAN KADAR TANIN TOTAL EKSTRAK DAUN TURI (Sesbania grandiflora L.) VARIETAS MERAH DAN PUTIH DENGAN METODE SPEKTROFOTOMETRI UV-VIS

Authors

  • Evi Kurniawati Institut Ilmu Kesehatan Bhakti Wiyata Kediri
  • Tri Puji Lestari 1Fakultas Farmasi, Institut Ilmu Kesehatan Bhakti Wiyata Kediri
  • Pri Hardini Fakultas Farmasi, Institut Ilmu Kesehatan Bhakti Wiyata Kediri

DOI:

https://doi.org/10.33759/jrki.v6i2.520

Abstract

Turi is one of the plants that has activity as an antimicrobial, antifungal, anti-inflammatory and antioxidant. The content of secondary metabolites in turi leaves are flavonoids, tannins, and alkaloids. Tannins are phenol compounds with hydroxy groups and several other groups such as carboxyl. This study aims to determine the difference in total tannin levels in turi leaf extracts of red and white varieties. The extraction process with maceration using 70% ethanol solvent. Then the extract obtained was carried out screening tests, thin layer chromatography tests, and determination of tannin levels by UV-Vis spectrophotometry. Parameters of analytical method validation were carried out by determining linearity, accuracy, precision, LOD and LOQ. The results of the validation of the linearity analysis method obtained a linear regression equation y = 0.0038x + 0.3153 r value = 0.9985. The accuracy results obtained are in the range of 97-103%, RSD value of 0.18% and the LOD value is 6,213 ppm and LOQ is 20,711 ppm. The measurement results of total tannin content in turi leaf extracts of red and white varieties at a wavelength of 750 nm are 7.876% w / w TAE and 9.195% w / w TAE, respectively. Independent sample T-test results show there is a significant difference (p < 0.05) in the total tannin content of turi leaf extracts of red and white varieties.

Keywords: Turi leaves, tannin, UV-vis spectrophotometer

Downloads

Download data is not yet available.

References

Andriyani, D., Utami, P. I., & Dhiani, B. A. (2010). Penterapan Kadar Tanin Daun Rambutan (Nephelium lappaceum L.) Secara Spektrofotometri Ultraviolet Visibel. Pharmacy, 07(02), 1–11.

Chairunnisa, S., Wartini, N. M., & Suhendra, L. (2019). Pengaruh Suhu dan Waktu Maserasi terhadap Karakteristik Ekstrak Daun Bidara (Ziziphus mauritiana L.) sebagai Sumber Saponin. Jurnal Rekayasa Dan Manajemen , 7(4), 551–560.

Gandjar, I. G., & Rohman, A. (2014). Kimia Farmasi Analisis. Pustaka Pelajar.

Grinifh Arikalang, T., Sudewi, S., & Rorong, J. A. (2018). Optimasi dan validasi metode analisis dalam penentuan kandungan total fenolik pada ekstrak daun gedi hijau (Abelmoschus manihot L.) yang diukur dengan spektrofotometer Uv-Vis. PHARMACONJurnal Ilmiah Farmasi-UNSRATsrat, 7(3).

Hamboroputro, L. P., & Yuniwati, M. (2017). Pengambilan Zat Tanin dari Daun Alpukat (Persea americana Mill.) melalui Proses Ekstraksi dengan Pelarut Etanol (Variabel Suhu Ekstraksi). Jurnal Inovasi Proses, 4(1), 18–24.

Hardiana, R., Rudiyansyah, & Zaharah, T. A. (2012). Aktivitas Antioksidan Senyawa Fenol Dari Beberapa Jenis Tumbuhan Famili Malvaceae. JKK, 1(1), 8–13.

Harmita. (2004). Petunjuk pelaksanaan validasi metode dan cara perhitungannya. Majalah Ilmu Kefarmasian, 1(3), 117–135.

Khoirunnisa, F. K., Rahmawati, D., & Rijai, L. (2015). Aktivitas ekstrak etanol daun turi (Sesbandia grandiflora Pers.) sebagai antiinflamasi. Prosiding Seminar Nasional Kefarmasian Ke-1 Samarinda, 5–6.

Kurniawati, E., Fitria, F., & Saputra, C. A. P. (2023). Pengaruh metode ekstraksi terhadap aktivitas antioksidan kentos kelapa (Cocos nucifera l) dengan metode DPPH. Jurnal Dunia Farmasi, 7(3), 173–184.

Malangngi, L. P., Sangi, M. S., & Paendong, J. J. E. (2012). Penentuan Kandungan Tanin dan Uji Aktivitas Antioksidan Ekstrak Biji Buah Alpukat (Persea americana Mill.). Jurna MIPA Unsrat, 1(1), 5–10. http://ejournal.unsrat.ac.id/index.php/jmuo

Manongko, P. S., Sangi, M. S., & Momuat, L. I. (2020). Uji Senyawa Fitokimia dan Aktivitas Antioksidan Tanaman Patah Tulang (Euphorbia tirucalli L.). Jurnal MIPA, 9(2), 64. https://doi.org/10.35799/jmuo.9.2.2020.28725

Masengi, J. M. G., Puspawati, G. A. K. D., & Wiadnyani, A. I. S. (2020). Pengaruh Jenis Pelarut Terhadap Aktivitas Antioksidan Ekstrak Cair Daun Turi (Sesbania grandiflora). Jurnal Itepa, 9(2), 242–250.

Mihra, M., Jura, M. R., & Ningsih, P. (2018). Analisis Kadar Tanin dalam Ekstrak Daun Mimba (Azadirachta indica a. Juss) dengan Pelarut Air dan Etanol. Jurnal Akademika Kimia, 7(4), 179. https://doi.org/10.22487/j24775185.2018.v7.i4.11941

Niawanti, H., & Putri, N. P. (2020). Pemilihan jenis pelarut pada ekstraksi tanin dari daun Averrhoa bilimbi dengan metode soxhletasi. Jurnal Integrasi Proses, 9(2), 15–20. http://jurnal.untirta.ac.id/index.php/jip

Noviyanty, Y., & Agustian, Y. (2020). Identifikasi dan penetapan kadar senyawa tanin pada ekstrak daun biduri (Calotropis gigantea) metode spektrofotometri Uv-Vis. Jurnal Ilmiah Manuntung, 6(1), 57–64.

Noviyanty, Y., Hepiyansori, & Agustian, Y. (2020). Identifikasi dan Penetapan Kadar Senyawa Tanin Pada Ekstrak Daun Biduri (Calotropis gigantea) Metode Spektrofotometri UV-Vis. Jurnal Ilmiah Manuntung, 6(1), 57–64.

Padmalochana, K., & Rajan, M. S. D. (2014). Antimicrobial activity of Aqueous, Ethanol and Acetone extracts of Sesbania grandiflora leaves and its phytochemical characterization. International Journal of Pharma Science and Research, 5(12), 957–962.

Putri, A. A., Dhafir, F., & Laenggeng, A. H. (2017). Analisis kandungan rhodamin B pada jajanan makanan yang dijual di area pasar bambaru kota palu dan pemanfaatannya sebagai media pembelajaran biologi. JIP BIOL, 5(2), 1.

Sulthon Aziz, Y., & Kusumaningrum, G. (2019). Formulasi sediaan gel dan uji antimikroba ekstrak kulit batang turi (Sesbania grandiflora L). Journal of Pharmaceutical Science and Medical Research, 2(2), 42–49. http://e-journal.unipma.ac.id/index.php/pharmed

Tivani, I., & Amananti, W. (2020). Uji efektivitas perasan daun turi (Sesbania grandifola (L.)). Jurnal Farmasi Indonesia, 17(1), 35–41.

Zaini, M., & Shofia, V. (2020). Skrining fitokimia ekstrak Carica papaya radix, Piper ornatum folium dan Nephelium lappaceum semen asal kalimantan selatan. Jurnal Kajian Ilmiah Kesehatan Dan Teknologi, 2(1), 15–28.

Downloads

Published

2024-05-30

How to Cite

PERBEDAAN KADAR TANIN TOTAL EKSTRAK DAUN TURI (Sesbania grandiflora L.) VARIETAS MERAH DAN PUTIH DENGAN METODE SPEKTROFOTOMETRI UV-VIS. (2024). Jurnal Riset Kefarmasian Indonesia, 6(2), 329-343. https://doi.org/10.33759/jrki.v6i2.520