OPTIMASI ASAM STEARAT DAN TEA PADA FORMULA SEDIAAN KRIM EKSTRAK KULIT PISANG KEPOK (Musa paradisiaca L.)

Authors

  • Dwi Saryanti Prodi D3 Farmasi STIKES Nasional Surakarta
  • Iwan Setiawan Prodi D3 Farmasi STIKES Nasional Surakarta
  • Romadona Ayu Safitri Prodi D3 Farmasi STIKES Nasional Surakarta

DOI:

https://doi.org/10.33759/jrki.v1i3.44

Keywords:

Optimization, Cream, Banana Kepok Peel, Simplex Lattice Design

Abstract

Banana kepok peel has flavonoid compounds used as antioxidants. The aim of this research is to get optimum formula of cream by combination of stearic acid and trietanolamin on good physical propertie of cream. Cream was made with stearic acid 15% minimum concentration and maximum concentration 17%, triethanolamine with minimum concentration 2% and maximum concentration 4%. The optimization of the formula was using the simplex lattice design method with parameters are pH, viscosity, spreadability, adhesion and protection. The optimum cream formula on the combination of stearic acid 16.7 grams and triethanolamine 2.3 grams. Verification results of optimal formula cream for pH got 6.1, viscosity 237.47, adhesion 12.32, power spread 18.11, protection 14.98 which showed no significant difference in the test, and has good stability.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Allen, L. V. 2009. Handbook Of Pharmaceutical Excipients, Sixth Edition. Rowe R. C., Sheskey, P. J., Queen, M. E., (Eds). Pharmaceutical Press and American Pharmacists Assosiation. London.

Atun S. Arianingrum dan S. Handayani. 2007. Indonesian Journal of Chemistry. 7(1):83-87.

Cahyati, A.N. Ekowati, D. Harjanti R. 2015. Optimasi Kombinasi Asam Stearat dan Trietanolamin Dalam Formula Krim Ekstrak daun Legetan (Spilanthes acmella L) Sebagai Antioksidan Secara Simplex Lattice Design. Jurnal Farmasi Imdonesia. Vol 12. No 1. hal 60 – 69.

Elcistia, R. dan Zulkarnain, A.K. 2018. Optimasi Formula Sediaan Krim o/w Kombinasi Oksibenzon Titanium Dioksida Serta Uji Aktivitas Tabir Suryanya Secara In Vivo. Majalah Farmaseutik. Vol 14. No 2. 63-78.

Galati G and O’Brien PJ. 2004. Free Radical. Biology Medicine Journal. 37 (3). 287-303. 5.

Goskonda S. R. 2009. Handbook Of Pharmaceutical Excipients. Sixth Edition. Rowe R. C. Sheskey, P. J. Queen, M. E. (Eds). Pharmaceutical Press and American Pharmacists Assosiation. London.

Hasniar. 2018. Pengaruh Variasi Konsentrasi Ekstrak Etanol Kulit Buah Pisang Kepok (Musa paradisiaca L) Dalam Bentuk Sediaan Gel Menggunakan Basis HPMC Terhadap Penyembuhan Luka Sayat Pada Kelinci (Oryctolagus cuniculus). Skripsi. Fakultas Kedokteran dan Ilmu Kesehatan. UIN Alaudin Makasar.

Kurniawan, D. H. dan Sulaiman, T. N. S. 2009. Teknologi Sediaan Farmasi. 92-97. Graha Ilmu, Yogyakarta.
Rahayu, T. Fudholi, A. Fitria, A. 2016. Optimasi Formulasi Gel Ekstrak Daun Tembakau (Nicotiana tabacum) Dengan Variasi Kadar Karbopol 940 dam TEA Menggunakan Metode Simplex Lattice Design (SLD). Jurnal Ilmiah Farmasi. Vol 12. No 1.

Rajendra P.N. Anandi C. Balasubramanian S. and Pugalendi KV. 2004. Journal. Ethnopharmacology. 91 (1). 21-24. 4.

Rosiana. Aldi dan Anggun Setya. 2017. Formulasi dan Evaluasi Sabun Padat Antioksidan Ekstrak Maserasi Kulit Pisang Kepok. Skripsi. Farmasi Politeknik Harapan Bersama. Tegal.

Saryanti, D. Ismawati, H. Setiawan, I. 2019. Optimasi Campuran Pati Jagung dan Avicel PH 101 Sebagai Bahan Penghancur Pada Tablet Ekstrak Buah Pare (Momordica charantia L) Secara Granulasi Basah. Jurnal Ilniah Manuntung. 5 (1). 105-114.

Syakri, S. 2019. Formulasi dan Evaluasi Sediaan Plester Patch Dari Ekstrak Etanol Limbah Kulit Pisang Kepok (Musa acuminata). Jurnal Farmasi. Fakultas Kedokteran dan Ilmu Kesehatan UIN Alauddin. Vol. 7. No 1.
Wei F. Ma SC. Ma LY. But PP. Lin RC. and Khan IA. 2004. Journal Natural Product. 650-653

Downloads

Published

2019-09-12

How to Cite

OPTIMASI ASAM STEARAT DAN TEA PADA FORMULA SEDIAAN KRIM EKSTRAK KULIT PISANG KEPOK (Musa paradisiaca L.). (2019). Jurnal Riset Kefarmasian Indonesia, 1(3), 225-237. https://doi.org/10.33759/jrki.v1i3.44